PÁLYAORIENTÁCIÓ: 1

Szakmai beszámoló:

Első pályaorientációs foglalkozásunkra 2015.06.01-jén került sor, melyen 22 tanuló és 4 pedagógus vett részt.

A diákok és mi nevelők is érdeklődéssel vártuk a két színművészt Pankotay Pétert és Ruzicska Lászlót.

A műsoruk címe: „Művészet az, amit az ember gondol…”

Előadásuk elején ízelítőt kaptunk abból, milyen mimikai, hangi eszközökkel tudják az előadás hangulatát maradandóbbá, élvezhetőbbé, kifejezővé tenni a művészek.

Interaktív betekintést kaptunk a színház világába, a színdarab kiválasztásától a próbákon keresztül az előadásig.

Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig című művéből próbáltak és adtak elő egy jelenetet a gyerekek.

A stáblista a következőképpen alakult:

Nyilas Misi:              Varga Bence

Nagy Úr:    Pankotay Péter

Díszletező:                Árvai Máté

Világosító:                Remete Gergő

Öltöztető:                  Szemeti Alexandra

Fodrász:                    Magyar Rebeka

Kellékes:                   Horváth Máté

Hangosító:                 Sipos Bence

Súgó:                         Szarka Patrícia

 

Rendező:                   Ruzicska László

 

Az előadásra minden jegy elkelt. A nézők nagy tapssal jutalmazták az előadókat.

A rögtönzött előadás után kérdéseket tehettek fel a gyerekek az előadóművészeknek. Megtudhatták, hogy mennyi tanulás árán lehet eljutni a világot jelentő deszkákig, milyen végzettségűnek kell lenniük a színfalak mögött dolgozóknak, hogyan sikerül szerepeiket megtanulniuk és megjegyezniük. A színészek elmesélték azt is, mikor döntötték el, hogy erre a pályára indulnak és mi befolyásolta a pályaválasztásukat.

Tanulói vélemények:

Nagyon jó volt. Örülök, hogy eljöttek hozzánk a színészek. Nagyon jó, hogy belenézhettem egy kicsit a színház világába, megtudhattam, hogy az előadáshoz nagyon sok ember kell. Az előadás lehet vicces, megható, szomorú, vidám. Ez itt vicces volt. Jó volt, mert mi is szerepelhettünk. Kedvesek voltak a színészek. Nagyon szépen énekeltek. Nagyon jól éreztem magam.

Varga Dóra 5. o.

Nekem nagyon tetszett az egész óra, mert én is játszhattam a színdarabban. Nagyon érdekesnek találtam azt, hogy milyen sok ember munkája kell egy színdarab létrehozásához.

Varga Bence 6. o.

Nagyon jó volt, mert eddig nem is tudtam, hogy egy előadáson mennyi ember vesz részt a színfalak mögött. Élveztem, hogy én is részt vehettem a játékban.

Szarka Patrícia 6. o.

Nagyon tetszett az előadás, melyen először énekeltek, majd verset mondtak a színészek. A vers nagyon tetszett, mert az előadó a mozdulataival, gesztusaival és hanglejtésével is élvezhetőbbé tette azt. Az is jó ötlet volt, hogy nem csak meséltek nekünk a színházi munkáról, életről, hanem be is mutatták nekünk. Ugyan csak kicsiben, de mi így is megtapasztalhattuk, hogy mennyi segítségre van szüksége a színészeknek. A színészek kedvesek és barátságosak voltak. Szerintem sikerült egy kis ízelítőt adniuk a színház varázsából.

Kiss Liza 7. o.

Tetszett, hogy az előadás végén lehetett kérdezni a színészektől. Beszéltek nekünk a színészi szakma szépségeiről. Látszott rajtuk, hogy szeretik szakmájukat. Közvetlenek és barátságosak voltak velünk. Jó volt, hogy előadtak egy színdarabot, amiben mi is segíthettünk.

Molnár Dániel 7. o.

Kapuvar_Palyaorientacio_1_01. Ruzicska László és Pankotay Péter Kapuvar_Palyaorientacio_1_02. A főszereplő kiválasztása Kapuvar_Palyaorientacio_1_03. Az öltöztető Kapuvar_Palyaorientacio_1_04. A fodrász munka közben Kapuvar_Palyaorientacio_1_05. Előadás közben Kapuvar_Palyaorientacio_1_06. A lelkes köszöntés Kapuvar_Palyaorientacio_1_07. Csoportkép